Ta "moje" je česká. Najdete ji v Berlíně-Friedenau. Nejen že ji mám pár minut od domu, ale především odpovídá mému vkusu – chutné jídlo, pití, prostředí s elegancí období počátku 20. století, útulno díky příjemnému zařízení s prvky české kultury. Restaurace si mě však získala především uctivou profesionální obsluhou. U vchodu vás upřímně přivítá, v případě zájmu odebere kabáty a usadí k vybranému stolu. Můžete si vybrat posezení u menších stolků, u barových nebo u klasických stolů, které lze uspořádat i pro větší společnost.

Restaurace je od základu „Echt Böhmisch“, s českou tradiční kuchyní pod vedením českého zkušeného kuchaře. Majiteli restaurace je mladý pár pocházející rovněž z Čech. Sami zde s plným nasazením pracují. Mají mnoholeté zkušenosti v gastronomii, a to je na jejich práci vidět.

Co si tu můžete dát k pití? Vedle teplých a studených nealko nápojů si ti, kdo holdují pivu, mohou vybrat z jedné české značky a dvou značek regionálních. Sama pivo nepiji, tzn. nemohu sdělit názor na jejich chuť. Spíše si vybírám z bohaté nabídky vín z Moravy. Na baru vám namíchají koktejly s některým z českých destilátů. Těšit se můžete také na pálenky z Moravy.

V Berlíně na rozdíl od ČR existuje striktní zákaz kouření v restauracích. Tzn. i  ta "moje" je nekuřácká. Pro kuřáky má však připravený uzavřený salonek nebo lze kouřit venku na předzahrádce, kde můžete posedět a být obsluhování po celý rok.

Restauraci navštěvuji od jejího otevření v květnu 2011. Mám tak možnost vidět její vývoj. Majitelé přicházejí stále s novými nápady, aby se u nich každý cítil dobře. Říkají: „Je to naše první společné dítě, stále se učíme.“ Tak jim přeji do budoucna hodně fyzických i psychických sil a mnoho spokojených zákazníků.